Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over etherische olie.

01/04/04

Algemene informatie

Wat zijn etherische oliën?
Etherische oliën worden ook wel aromatische-, vluchtige- of essentiële oliën genoemd. Ze vormen de kracht, de essentie van planten, bloemen, grassen, struiken en bomen. Hoofdzakelijk door middel van destillatie, koude persing, extractie, aftappen en enfleurage wordt de "olie" als geneeskrachtige kern uit verschillende delen van planten en struiken e.d. gewonnen, variërend van de bloesem, de vrucht, de bladeren en de takken tot de schors en de wortels. Er zijn wel een paar honderd soorten oliën met veelal een verschillende uitwerking op ons. Elke olie is in zekere mate antiseptisch (ontstekingswerend) en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, welke zich richten op een of meerdere organen of aandoeningen. Ze dragen bij aan het herstellen van het natuurlijke evenwicht in ons lichaam.

Hoe werkt etherische olie?
Geur en herinneringen worden in onze hersenen gezamenlijk opgeslagen. Dit gedeelte wordt het lymbische systeem genoemd. Dit systeem beinvloedt de gemoedstoestand door middel van hormonen.

Iedereen heeft een speciale binding met een specifieke geur. Als je iets geroken hebt op een fijne dag, zal die geur altijd fijne gevoelens oproepen. Geuren zorgen voor de aantrekkingskracht tussen mensen. Ze bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt of juist niet. Dit gebeurt onbewust.

Etherische olieen verspreiden hele kleine geurmoleculen die allemaal een eigen structuur hebben en daardoor verschillende eigenschappen. De geur komt via de neus en de geurzenuw in het lymbisch systeem terecht, alwaar de informatie wordt omgezet in het aanzetten van de hormoonproductie. Deze hormonen veranderen de gemoedstoestand.


Image hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.com

Het is bekend dat gemoedstoestanden hun weerslag hebben op de organen. Denk maar aan de volgende uitspraken: iets op je lever hebben (boosheid/lever) in je broek piesen van angst (nieren/angst) iemands hart breken (liefde/hart) iets onverteerbaar vinden (verwerking/darmen).
Daarom zijn etherische olieen juist zo interessant. Ze kunnen door hun eigen specifieke trilling ons onderbewustzijn beinvloeden.
Op deze manier kunnen we ons hele organisme, onze ademhaling, onze algemene spanningstoestand, ons gevoel en ons geestelijk vermogen veranderen en reguleren.

De zuiverheid van etherische olieen
Als je etherische olieen koopt voor je gezondheid of welzijn, is het van belang dat je op de zuiverheid en kwaliteit let. Alleen die olieen hebben geneeskrachtige waarden.

De makkelijkste manier om uit te vinden of de olie echt is, is door te kijken hoe de prijsverhoudingen onderling zijn in de aangeboden selectie. Wanneer verschillende olieen voor de zelfde prijs worden aangeboden, kun je er vanuit gaan dat ze niet zuiver zijn. Etherische olieen zijn afkomstig uit planten welke elk een specifieke bereidingswijze hebben. Sommigen zijn arbeidsintensief, weer andere bevatten relatief weinig etherische olie zodat er veel plantenmateriaal nodig is. Ook de oogstopbrengst heeft invloed op de prijs.

Lees het etiket aandachtig. Daar moet je minstens de Nederlandse en botanische naam aantreffen. Als voorbeeld de ceder olie. Je hebt ceder virginia welke is gemaakt van de virginiaceder die eigenlijk een jeneverbes is. De Ceder atlas is van de altasceder gemaakt, en is de echte. De laatste is ook duurder. Het is dus van belang dat je goed op de hoogte bent van de botanische namen. Een goed boek hiervoor is van Julia Lawless, encyclopedie van etherische olieen.

Op sommige etiketten kun je ook de herkomst van het product aantreffen. Dit gegeven helpt je te determineren hoe de kwaliteit van de olie is. Lavendel uit Frankrijk is van betere kwaliteit dan uit andere landen. Ook hier zul je dan een prijsverschil zien.

Image hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.com

Er zijn olieen die met behulp van chemische oplosmiddelen worden gewonnen. In het eindproduct blijven er restjes achter.
Deze oplosmiddelen zijn doorgaans zeer giftig, en de kleinste hoeveelheden kunnen allergische reacties oproepen en het immuunsysteem verzwakken. Deze olieen zijn niet geschikt voor therapeutische doeleinden. Het gaat hier vaak om absolues en concreten. Alleen absolues gewonnen door middel van het oplosmiddel alcohol zijn bruikbaar, zoals het honing absolue.
Helaas geven lang niet alle merken aan op het etiket hoe de olie wordt gewonnen. Het nieuwste procede is door middel van CO2 extract. De zo ontstane olie wijkt qua bestanddelen af van de zelfde olie die door waterdampdestilatie is gewonnen. Er is nog te weinig ervaring met deze olie om te bepalen of ze geschikt zijn om therapeutisch in te zetten.

De manier van verbouwen is ook van invloed op de kwaliteit van de olie. In veel landen wordt er nog op uitgebreide schaal met pesticiden gewerkt die weer terug te vinden zijn in het eindproduct. In de aromatherapie genieten biologische olieen dan ook de voorkeur.


Veel dure olieen worden vermengd met goedkopere. Dit kan de genezende werking verminderen. Dit wordt niet vermeld op het etiket. Alleen de prijs en de betrouwbaarheid van een merk kan hier een indicatie over geven.
Als je er zeker van wilt zijn dat je een goede olie in handen hebt, zul je je via de leverancier op de hoogte moeten stellen. Zie het als een goed teken als een olie af en toe niet geleverd kan worden omdat de jaarlijkse oogst uitverkocht is.
Sommige firma's bieden olie aan die in een basisolie zoals druivenpit of amandel olie zijn opgelost. Op het etiket staat dan alleen de naam van de etherische olie. Dit werkt misleidend. Afgezien van het feit dat je niet weet wat de concentratie is, kun je er ook niet achterkomen of er wel echte of synthetische olie is toegevoegd.
De aanduiding "echte etherische olie" is niet beschermd. Het zegt dus niets over de kwaliteit van een olie. De aanduiding "natuuridentiek" geeft met zekerheid aan dat we met een mengsel of met een synthetische olie te maken hebben.
Synthetische olieen hebben geen therapeutische waarde en hebben een vlakke geur. Ze missen de "ziel" van de plant. Om het verschil te leren herkennen zou je ze eens qua geur moeten vergelijken. Dan weet je gelijk wat er bedoeld wordt.

2 Reakties:

Blogger gizmootje3 schreef...

Heel mooi omschreven!!!

2:52 p.m.

 
Blogger Annemiek Verkleij schreef...

Goed en duidelijk geschreven. Ik gebruik zelf ook veel soorten 100% plantaardige etherische olie. De etherische olie haal ik bij http://www.geurwalhalla.nl/c-1663243/etherische-olie/.

10:01 a.m.

 

Een reactie posten

<< Terug

Powered by Blogger