Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over etherische olie.

03/04/04

Lavendel olie

Een van de belangrijkste etherische olieen is wel lavendel. De olie is veelzijdig, past bij jong en oud en is relatief veilig. Ze is een van de weinige olieen die onverdund gebruikt kan worden. Deze olie hoort eigenlijk in elke EHBO kast thuis.
De Lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied, maar is hier grotendeels verdrongen door de Lavandin, een hybride met een veel grotere opbrengst maar minder rijk aan actieve bestanddelen. Het is een groenblijvende houtachtige struik tot 1 meter hoog met prachtige violet-blauwe bloemen. Lavendel wordt nu overal ter wereld gecultiveerd, de olie komt o.a. uit Frankrijk, Spanje, Italie, Engeland, Australie en Griekenland.

Image hosted by Photobucket.com


De olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen of van de gehele plant onder lage druk. Zij is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige kruidige geur en een houtachtige ondertoon.
Lavendel (lavare = wassen) wordt veel gebruikt voor zeep, parfums, olieen en baden. Lavendel heeft een rustgevende werking, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. De olie is geschikt voor littekengenezing en brandwonden. Het heeft een antibacterieele werking, pijnstillende eigenschappen en geeft rust aan de huid. Lavendel geeft in de aromatherapie rust, frisheid en reinigt de kamer.
Enkele recepten:
Brandwonden: eerst koelen met koud stromend water, dan 1-2 druppels Lavendel op de wond aanbrengen. Dit ieder uur tot de pijn vermindert.
Insectenbeten: Lavendel olie puur op de pijnlijke plaats aanbrengen. OF 2-3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden.
Bijen/wespen steek: de angel verwijderen en de steek onmiddelijk met pure Lavendel behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.
Jeugdpuistjes: 10 druppels Lavendel en 5 druppels kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2x per dag de huid afspoelen of deppen.
Eczeem: meng 5-10 druppels met 50 ml. basisolie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
Slecht slapen: 5 druppels Lavendel op het hoofdkussen sprenkelen of 6-10 druppels in de slaapkamer verdampen.
Geurend wasgoed: Voeg een paar druppels toe aan het laatste spoelwater.
Schoonmaak: Voeg 10 druppels per liter toe. Gebruik hiervoor de goedkopere variant Lavendin. Het helpt het huis te ontsmetten en het ruikt heerlijk fris.
Voorzichtig:
Omdat Lavendel een licht menstruatiebevorderend middel is, kan het de maandelijkse bloedingen oproepen of stimuleren. Lavendel moet gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap worden vermeden. Lavendelolie is veilig voor alle leeftijdsgroepen, maar mensen met hooikoorts of astma kunnen er allergisch voor zijn.
Hogere doseringen etherische olie >1 gram kunnen slaperigheid veroorzaken. Niet combineren met jodium en ijzerzouten.

De olie kost tussen de 5 en de 15 euro per 10 ml. afhankelijk van de kwaliteit. Goede merken zijn: Namaste, Prima vera, Sjankara, Chi en Volatile.

2 Reakties:

Blogger markfisher6287 schreef...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

12:59 p.m.

 
Blogger lewiswillis3676 schreef...

Hey Meet Me Today I'm available in your area tonite GO HERE NOW!

11:44 a.m.

 

Een reactie posten

<< Terug

Powered by Blogger